Project Description

La Fundació Privada Nou Mil·lenni col·labora des de l’any 2012 en els projectes PAIDÓS que desenvolupa Càritas Diocesana de Barcelona. Concretament ha col·laborat en els següents Paidós:  Paidós Ciutat Vella, Paidós Roquetes, Paidós Santa Coloma, Paidós Sant Adrià i Paidós Badalona.

Amb l’objectiu de fer front a la pobresa infantil, fa vuit anys que Càritas Diocesana de Barcelona va posar en marxa els Centres Paidós, que actuen de forma integral amb les famílies en risc d’exclusió social amb infants d’entre 0 i 6 anys.

El projecte de Prevenció de la Pobresa Infantil (Paidós), té per objectiu pal·liar les conseqüències de la pobresa infantil hereditària,  prevenir-ne els factors de cronificació i trencar amb el cicle de transmissió intergeneracional de la pobresa.

El projecte es basa en un treball intensiu, integral i integrat amb les famílies, els agents socials i la comunitat, per a la capacitació de les potencialitats, tant dels infants de 0 a 6 anys, com de la seva família.

Font:  Càritas Diocesana de Barcelona

Els Paidós són centres dotats amb una cuina, bany amb dutxes, bugaderia, sala de jocs per als nens i diverses estances per realitzar tallers o activitats grupals.  Les famílies amb fills en situació de pobresa i exclusió social es dirigeixen als centres al llarg del dia -segons la disponibilitat de cada participant- per relacionar-se amb altres famílies i participar en tallers o xerrades que incrementen les competències dels pares i mares.

Un/a professional de l’entitat acompanya les famílies que hi participen de forma integral i intensiva en els diferents aspectes de la vida familiar com la criança, l’escola, la recerca d’habitatge o la formació dels pares.

Càritas Diocesana de Barcelona treballa pel benestar de les famílies i dels seus infants. No només des de Paidós, sinó també realitzant un acompanyament des dels equips territorials, d’atenció individual, familiar i grupal (suports materns infantils, espais familiars, centres oberts, grups de reforç escolar, espais de dones).

En els projectes Paidós s’atenen un mínim de quinze famílies simultàniament. La durada prevista del projecte és de quatre anys, durant els quals, les famílies s’aniran rellevant, a mesura que es vagin complint els objectius que es determinin en els corresponents plants de treball.

El confinament aplicat per reduir l’impacte de la COVID-19 ha fet baixar el rendiment escolar d’un de cada tres infants de les famílies ateses per Càritas Barcelona.

En aquests casos, projectes com Paidós garanteixen un acompanyament integral que els ajuda en el seu progrés personal i acadèmic. Amb les noves mesures, un màxim de tres famílies assisteixen diàriament als centres, amb l’objectiu de garantir el límit de l’aforament permès i preservar la salut de les famílies.

Els objectius Projecte són:

  • Augmentar els factors de protecció i resiliència dels infants.
  • Desenvolupar les capacitats per establir vinculacions positives.
  • Desenvolupar una cura adequada a les necessitats dels seus fills.
  • Facilitar una circulació social de les famílies en el seu medi o entorn més proper, desenvolupant les capacitats relacionades amb l’entorn.
  • Conèixer els recursos i serveis del medi o entorn més proper.
  • Realitzar un ús adequat dels serveis comunitaris.

DESTINATARIS: Famílies amb fills de 0 a 6 anys que necessiten ajuda per aprendre a cuidar els seus fills, en situació de pobresa i/o de risc d’exclusió social.

EQUIP PROFESSIONAL:  Director/a, Treballador/a Social, Psicòloga, Educador/a Social, Treballadora familiar, Assessora Psicopedagògica.

ALGUNES DE LES ACTIVITATS REALITZADES ALS DIVERSOS  CENTRES PAIDÓS:

Font:  Càritas Diocesana de Barcelona